Articole Securitate

Ce este un VPN (Virtual Private Network) și de ce ai nevoie de el

VPN sau Virtual Private Network iti permite sa creezi conexiuni securizarte catre alta retea prin Internet. VPN-urile pot fi folosite pentru a accesa site-uri cu regiuni restranse, sa iti securizeze activitatea de navigare pe internet atunci cand esti conectat la o retea Wireless si multe altele.

In aceste zile, VPN-urile sunt foarte populare, dar nu din motivele pentru care au fost create. Acestea au fost concepute doar pentru a avea o metoda de a conecta retelele de tip business intr-un mod securizat prin internet sau sa poti accesa o retea de tip business de acasa.

Ce face in marte parte un VPN este sa forwardeze tot traficul printr-o alta retea, de unde vin si beneficiile – posibilitatea de a accesa resursele din reteaua locala de la distanta trecand peste cenzura Internetului. Majoritatea sistemelor de operare au integrat suportul pentru VPN.

Ce este un VPN si cu ce ma ajuta pe mine?

In termeni simpli, un VPN conecteaza PC-ul, smartphone-ul sau tableta la alt calculator (denumit server) undeva pe Internet, si iti permite sa folosesti conexiunea la internet a acelui calculator. Asa ca, daca acel server este intr-o alta tara, va parea ca esti conectat din acea tara si poti avea acces la anumite site-uri la care in mod normal nu ai.

Deci, cu ce te ajuta pe tine? Buna intrebare. Poti folosi VPN-ul la ::

 • Trecerea peste restrictiile geografice pe site-uri web sau streaming audio/video.
 • Sa vizionezi media de pe site-uri de streaming gen Netflix sau Hulu.
 • Sa iti protejezi conexiunea de pe Laptop cand esti conectat la retele de neincredere Wireless.
 • Sa obtii macar putina anonimitate online ascunzandu-ti locatia adevarata.
 • Sa te protejezi cand folosesti torentele.

Cei mai multi utilizatori folosesc VPN-ruile pentru torente sau sa treaca de restrictiile geografice si sa vada continut dintr-o tara diferita. Inca sunt folositoare pentru protejarea cand folosesc reteaua wireless pe Laptopul sau Smartphone-ul intr-o cafenea, dar acesta nu mai este un scop primar.

Cum sa alegi un VPN si de unde ai de alege?

Depinde de ce ai nevoie. Poti folosi un VPN de la locul tau de munca, sau sa iti creezi tu un server VPN, sau chiar sa il gazduiesti in afara locuintei tale – dar, in termeni realisti, marea majoritate cauta o cale prin care sa se protejeze in timp ce descarca torente sau sa ii ajute sa vizioneze continut media online in conditiile in care nu au acces in tara lor.

Cea mai usoara metoda este sa te inscrii pe unul din urmatoarele site-uri si sa descarci un client VPN pentru Windows, Mac, Android, iPhone sau iPad. Este atat de simplu.

 • ExpressVPN – Acest server VPN are cea mai buna combinatie de viteza, usurinta in utilizare si suporta streaming media si torente pentru un pret foarte mic.
 • Tunnelbear – Acesta este un VPN foarte usor de folosit si este foarte potrivit pentru cafenele. Insa, are o gama de servicii gratuite limitate. Nu este recomandat pentru torente sau streaming media.
 • StrongVPN – Nu este atat de usor de folosit decat alte alternative, dar il poti folosi cu siguranta cand descarci torente sau pentru streaming media.

Toate au perioade de trial gratuite, asa ca iti poti primi banii inapoi daca te razgandesti.

Cum functioneaza un VPN?

Cand te conectezi la un computer (sau alt device, cum ar fi smartphone sau tableta) la un VPN, acesta se va comporta ca si cum ar fi in reteaua locala a VPN-ului. Tot traficul din retea este trimis printr-o conexiune securizata pe VPN. Deoarece computerul se comporta ca si cum ar fi in acea retea, acest fapt iti permite sa accesezi in mod securizat resursele din reteaua locala cand esti intr-o alta locatie geografica. De asemenea, poti folosi Internetul ca si cum ai fi prezent in locatia serverului VPN, ceea ce aduce beneficii cand folosesti o retea Wireless publica sau vrei sa ai acces la site-uri web blocate pe criterii geografice.

Cand navighezi pe site-uri web in timp ce esti conectat la un VPN, computerul tau se conecteaza la site prin conexiunea VPN encriptata. VPN-ul trimite cererile mai departe pentru tine si trimite inapoi si raspunsul primit de la site-urile web prin conexiunea securizata. Daca folosesti un VPN din SUA pentru a accesa Netflix, acest site va vedea conexiunea ta ca fiind din SUA.

Alte exemple de utilizare a VPN-urilor

VPN-urile sunt niste unelte destul de simple, dar acestea pot fi folosite pentru a face o gama variata de lucruri, cum ar fi:

 • Acces la o retea business cand esti plecat in vacanta:VPN-urile sunt folosite frecvent de calatorii cu scopuri de afaceri pentru a accesa retaua lor business, inclusiv si resursele locale ale retelei, cand sunt plecati. Resursele locale nu trebuie sa fie expuse direct la Internet, fapt ce creste securitatea acestora.
 • Acces la reteaua de acasa cand calatoresti: De asemenea, iti poti seta propriul server VPN pentru a avea acces la reteaua proprie cand esti plecat de acasa.
 • Posibilitatea de a ascunde activitatea de navigare din reteaua ta locala si ISP-ul tau: Daca folosesti o conexiune Wireless publica, activitatea de navigare pe site-urile care nu sunt HTTPS este vizibila tuturor celor care sunt conectati la acea retea, daca stiu cum sa urmareasca aceasta activitate. Daca doresti sa ascunzi activitatea de navigare pentru mai multa intimitate, te poti conecta la un VPN. Reteaua locala va vedea doar o conexiune VPN securizata. Tot traficul va fi trimis prin conexiunea VPN. Desi in acest fel poti evita monitorizarea conexiunii de Internet Service Provider-ul tau, tine minte ca providerii de VPN-uri pot loga totusi traficul pe serverele lor.
 • Sa accesezi site-uri web blocate pe criterii geografice: Daca esti un utilizator roman si incerci sa accesezi un site care este blocat in tara ta, poti obtine acces folosidn un VPN localizat in alta tara care are acces.
 • Sa eviti cenzura Internetului: De exemplu, multi cetateni chinezi folosesc VPN-uri pentru a trece de marele Firewall a Chinei si respectiv a obtine acces pe tot Internetul. Totusi, acest firewall gigant a inceput sa interfereze cu conexiunile VPN de putin timp incoace.
 • Sa descarci fisiere: Sa fim sinceri, multi utilizatori folosesc conexiunile VPN pentru a descarca fisiere prin intermediul Torrentelor. Asta poate fi utila chiar si cand descarci torrente 100% legale. Daca ISP-ul tau limiteaza viteza cu care descarci fisiere prin aceasta metoda, poti folosi un VPN pentru a obtine viteze de descarcare mai mari. Acelasi lucru se poate aplica si pentru alte tipuri de trafic pe care ISP-ul tau le poate limita. (Daca nu sunt limitate de traficul VPN).

Folosirea unui serviciu VPN profesional in Windows

Conectarea la un VPN in Windows este destul de simpla. Trebuie doar sa apesi tasta Windows, apoi sa scrii VPN. Dupa acesti pasi, trebuie sa apesi pe optiunea “Set up a virtual private network (VPN) connection“. Daca folosesti windows 8 va trebui sa apesi pe categoria Settings dupa cautare. Foloseste wizard-ul pentru a introduce adresa si datele de logare a serviciului VPN pe care doresti sa il folosesti. Te poti conecta si deconecta de la VPN folosind iconita de retea din system tray (partea din dreapta jos a ecranului, aceeasi din care manageriezi retelele Wireless la care ai acces).

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment