Linux

Laptopurile ARM cu Windows pot rula acum Linux Ubuntu

laptopurile-windows-arm-pot-rula-linux-ubuntu
laptopurile-windows-arm-pot-rula-linux-ubuntu

Un proiect nou open source tinteste sa faca din laptopurile ARM cu Windows 10 (ca HP Envy X2) niste dispozitive capabile sa ruleze Linux Ubuntu.

O parte din laptopurile cu Windows 10 ce folosesc procesoare Qualcomm Snapdragon ARM vor putea rula Linux Ubuntu.

Laptopuri ca HP Envy X2 si Asus NovaGo, dispozitive ce ofera o incredibila viata a bateriei au fost criticate de utilizatori si de bloggeri din domeniul tech pentru ca sunt slabe ca si performanta.

Performanta slaba si incompatibilitatile aplicatiilor in comparatie cu emulatorul Windows 10 x86 au blamat aceste dispozitive inca de la lansarea lor.

Insa, lucrurile s-au schimbat in sfarsit 🙂

Ubuntu pe laptopuri ARM cu Windows 10

Stim ca Ubuntu pe ARM nu este nimic nou. La urma urmei, Ubuntu (la fel ca si celelalte distributii de Linux majore) suporta arhitectura procesoarelor aarch64 (ARMv8) de ceva timp!

Diferenta consta in functionalitate. Proiectul numit “aarch64-laptops project”doreste sa simplifica instalarea si configurarea sistemului de operare pe acest tip de dispozitive pentru a oferi un suport complet pentru sistemul de operare Ubuntu pe device-uri ARM 64.

Proiectul suporta trei tipuri de laptopuri cu procesoare ARM si toate ruleaza pe chip-ul Qualcomm SNapdragon 835.

  • HP Envy x2
  • Asus NovaGo
  • Lenovo Miix 630

Rularea sistemului de operare Linux Ubuntu pe aceste dispozitive presupune descarcarea imaginii preconstruite, scrierea ei pe un card SD folosind un soft specific si apoi inserarea cardului in Laptop, apoi boot-area in Ubuntu.

Munca in Progres

Inainte sa ne grabim sa descarcam si sa instalam sistemul de operare pe laptopul ARM, trebuie sa fim constienti de faptul ca inca se munceste la acest proiect si nu avem inca o varianta stabila.

Mai sunt inca putine detalii foarte impromante care nu sunt deocamdata incluse:

  • Touchpad-ul nu functioneaza pe ASUS NovaGo
  • Nici un modul Wi-Fi functional pentru nici un model din cele 3 laptopuri
  • Stocarea on-board este inaccesibila
  • Nu exista deocamdata grafica accelerata

Grafica accelerata poate fi rezolvata folosind munca celor de la Proiectul Freedreno.

Este Linux mai potrivit pentru Laptopurile ARM?

De indata ce acest proiect va avea suficient timp sa ajunga la maturitate este foarte posibil sa devina un sistem de operare mai potrivit pe acest tip de laptopuri decat este Windows 10. Multe aplicatii open source sunt construite deja in mod nativ pentru platforma ARM.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment