Știri Transferuri de date

USB4 – Tot ce trebuie sa stii

USB-4
USB-4
USB4
USB4

Ultima versiune de USB, USB4 vine in curand si, impreuna cu aceasta noua versiune vom beneficia de cateva schimbari care ne vor face viata mai usoara din punct de vedere al conectivitatii. In timp ce speculatiile oficiale nu trebuie eliberate pana la mijlocul anului 2019, stim foarte multe despre ceea ce va presupune USB4.

Sa aruncam o privire la schimbarile care vor aparea si la modul in care acestea ar putea face diferenta.

Viteze rapide de date

Unul dintre punctele forte ale noii specificatii USB4 este functionarea cu doua benzi prin utilizarea cablurilor USB de tip C existente si o viteza de pana la 40 Gbps pe cabluri certificate de 40 Gbps. Exista companii care au publicat ratele de transfer SuperSpeed USB inainte, dar pentru moment toate acestea sunt limitate la specificatiile USB3 cu viteze de pana la 20 Gbps. Astfel, acest progres ne dubleaza practic viteza pe care o putem folosi prin acest tip de cablu.

Acest lucru este posibil deoarece se utilizeaza doua canale de date (pe doua benzi) folosind un cablu si un port. Firmware-ul USB de pe dispozitivele pe care le conectati va putea imparti datele pe care le transferati in doua fluxuri individuale intre dispozitive si pune toata informatia intr-un flux de date pe care dispozitivul care le primeste sa le poata citi corect.

4k
4k

Modalitati mai bune de gestionare a datelor

USB4 ofera suport pentru mai multe tipuri de date si protocoale de afisare, astfel incat sa puteti beneficia de rate de transfer mai mari. La baza lor, datele sunt doar date; un flux de cifre 1 si zerouri pe care un microprocesor le poate transforma in informatie cu care sa putem interactiona. Insa, lucrurile se complica atunci cand sunt mai multe tipuri de date diferite ce trebuiesc transferate.

Thunderbolt 3

Cea mai importanta noutate legata de USB4 este suportul pentru Thunderbolt 3. Intel a inceput sa certifice dispozitive cu suport pentru Thunderbolt 3 in 20015, iar in 2017 a decis sa deschida standardul. Acest lucru inseamna ca orice alta companie care doreste sa implementeze Thunderbolt trebuie sa plateasca o mica taxa de licenta pentru a putea fi complet compatibila.

Cu USB4, Thunderbolt 3 este acum incorporat, ceea ce inseamna ca anumite lucruri bune au devenit mult mai ieftine pentru producatorii de dispozitive: 100 de watti putere la cerere, si ratele de transfer de pana la 40 Gbps, dar si suport pentru opt benzi pe DisplayPort date, ceea ce inseamna ca doua display-uri HDK 4K la 60 Hz sau un afisaj 5K sunt pe deplin acceptate.

thunderbolt3
thunderbolt3

Deoarece tehnologia Thunderbolt 3 este acum deschisa si fara redevente, dispozitivele care ar beneficia de aceasta vor fi mai putin costisitoare. si mai susceptibile  de a folosi aceasta tehnologie in primul rand. Acest lucru nu se limiteaza doar la componentele PC, dar si pe dispozitive precum displayurile si placile grafice GPU externe. Companiile trebuie dora sa plateasca o taxa mica de licentiere companiei Intel in loc sa dea o parte din profiturile lor.

Cand se va lansa USB4 pe piata

USB4 probabil ca nu se va regasi implementat in foarte multe device-uri in anul 2019. Standardul nu devine oficial pana la mijlocul anului, iar acest lucru inseamna ca dispozitivele pe care doriti sa le cumparati vor contine USB4 la inceputul anului 2020. Probabil ca veti putea cumpara un desktop, laptop sau chiar smartphone sau o tableta care accepta USB4 inainte de 2020, insa fara nimic de conectat la aceste device-uri care sa si accepte acest standard, nu exista un beneficiu real. USB tip C a adus un scenariu similar. Am vazut dispozitive care au folosit noul conector destul de devreme, desi nu erau pe deplin conforme. Aceste tipuri de dispozitive au beneficiat de noul conector, dar lucrurile pe care le conectati al celalalt capat al cablului nu au fost disponibile imediat decat dupa mai mult timp. In anumite cazuri, mai ales cand vine vorba de sistemul de alimentare cu energie, dispozitivele timpurii nu corespund standardului de astazi si nu ofera nici o metoda reala de incarcare rapida sau livrare bi-directionala a puterii.

Odata ce USB4 este oficial, costul scazut al suportului pentru Thunderbolt 3 si natura acestuia fara redeventa inseamna ca adoptarea va creste si mai multi utilizatori vor putea beneficia de acesta fara sa cheltuiasca mai multi bani pe noile dispozitive care au firwmare-ul implementat.

Pana atunci, urmariti acest articol pentru orice stiri sau actualizari legate de USB4!

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment