Tutoriale Windows

Cum să creezi un server VPN în Windows 10 fără să instalezi alt soft adițional

Sistemul de operare Windows are inclusă funcția de server VPN utilizând protocolul point-to-point tunneling (PPTP), deși această opțiune este cumva ascunsă. Urmând următorii pași afli cum poți seta un server VPN folosind această funcție a Windows-ului.

În legătură cu acest subiect: Ce este un server VPN și de ce aș avea nevoie de el?

Setarea unui server VPN poate fi utilă pentru a te putea conecta la rețeaua de acasă când ești plecat, să joci jocuri în rețeaua locală LAN cu cineva sau să îți securizezi conexiunea când te conectezi la o rețea Wireless publică. Acestea sunt doar câteva dintre motive pentru care merită să faci acest lucru. Aceste setări funcționează pe Windows 7, 8 și 10.

Notă: Anumiți utilizatori care au făcut update la Windows 10 Creators Update au o problemă când încearcă să creeze un server VPN deoarece serviciul Routing and Remote Access Service nu pornește. Este o problemă cunoscută care nu a fost rezolvată deocamdată prin update-uri. Oricum, dacă nu ai probleme să editezi câțiva Regisștri, există o rezolvare pentru majoritatea utilizatorilor. Vom updata această postare când această problemă va fi rezolvată.

Limitări

Deși este o funcție destul de interesantă, setarea unui server VPN poate să nu fie alegerea ideală pentru tine. Are totuși, niște limitări:

  • Va trebui să faci forwarding la porturi pe router-ul tău
  • Va trebui să expui Windows-ul și un port pentru serverul PPTP VPN pe Internet, ceea ce nu este un fapt ideal din punctul de vedere al securității. Ar trebui să folosești o parolă puternică, cu litere, cifre și caractere și să folosești un port care nu este predefinit (default).
  • Nu este la fel de ușor de setat ca LogMeIn Hamachi și TeamViewer. Majoritatea utilizatorilor vor reuși să seteze mai bine serverul VPN cu soluții software mai complexe decât acesta.

Creearea serverului VPN

Pentru a crea un server VPN în Windows 10, prima oară va trebui să deschizi fereastra “Network Connections”. Cea mai rapidă cale pentru a face acest lucru este să scrii în bara de căutare “ncpa.cpl” și apoi să apeși Enter sau pe OK.

In fereastra “Network Connections” apasa tasta Alt stanga pentru a afisa toate meniurile. Deschide “File” si apoi selecteaza optiunea “New Incoming Connection”.

Apoi, selecteaza utilizatorii care se pot conecta de la distanta. Pentru a creste securitatea, ar trebui sa creezi un user cu drepturi limitate decat sa permiti conectari VPN de pe contul tau primar. Poti face acest lucru apasand pe butonul “Add someone”. Orice user alegi, asigura-te ca are o parola foarte puternica, deoarece o parola slaba poate fi sparta folosind un atac simplu tip dictionar.

Dupa ce ai selectat utilizatorul, apasa pe butonul “Next”.

In fereastra urmatoare, selecteaza optiunea “Through the Internet” pentru a permite conexiuni VPN pe Internet. Cel mai probabil e singura optiune afisata, dar e posibil sa mai apara si permiterea conexiunile printr-un model dial-up, daca ai acest tip de modem.

Apoi, poti selecta protocoalele care ar trebui permise pentru conexiunile ce se vor realiza. De exemplu, daca nu vrei ca utilizatorii care se conecteaza pe VPN sa aiba acces la fisierele partajate sau imprimantele partajate din reteaua ta locala, poti dezactiva optiunea “File and Printer Sharing for Microsoft Networks”.

Dupa ce ai facut aceste setari, apasa pe butonul “Allow Access”.

Apoi Windows-ul va configura accesul pentru utilizatorii pe care i-ai ales, s-ar putea sa dureze cateva secunde.

Din acest moment, serverul tau VPN este activat si pregatit pentru a primi conexiuni. Daca vrei sa dezactivezi serverul VPN in viitor, tot ce trebuie sa faci este sa intri in “Network Connections” si sa stergi fisierul “Incoming Connections”.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment